• Biciklizam

  Svojim slikovitim panoramama i prirodnim ljepotama lovinački kraj postaje idealno mjesto za ljubitelje vožnje biciklom (vlastitim ili unajmljenim u rent-a-bike agenciji LiTo) kroz prirodu, a označene staze nude izbor itinerera gdje svatko može pronaći ponešto za sebe.

 • Planinarenje

  Lovinac obiluje prirodnim znamenitostima i omogućuje uživanje u različitim planinarskim doživljajima. Zaljubljenicima u planinarenje posebno je privlačno područje Parka Prirode Velebit koje prekriva gotovo polovicu površine općine i nudi niz mogućnosti uspona na prekrasne vrhove i vidikovce.

 • Aktivnosti na vodi

  Svi koji vole prirodu i brinu o njoj ovdje će se osjećati ugodno jer je cijelo područje ispunjeno čistim vodama (velikim brojem stalnih vrela, potoka i rijeka), čistim tlom te očuvanim krajolikom. Rafting.....

 • Špilje i jame

  Brojne geomorfološke zanimljivosti proizlaze iz krškog reljefa poput slikovito oblikovanih vrhova, kukova, greda, ponikvi, škrapa, krških depresija, a zanimljivi su i mnogi speleološki objekti (špilje, ponori, jame).

 • Odmor u prirodi

  Smještajni kapaciteti prostiru se cijelim krajem i namijenjeni su pojedinačnim, obiteljskim i grupnim dolascima. Posjetitelji se mogu smjestiti u hostelu ili privatnim apartmanima uživajući u domaćim proizvodima od sira, meda, rakije, janjetine i ukusnog ličkog krumpira.

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5

Zir

Autocestu A1 treba napustiti na izlazu za Plitvička jezera. Nakon naplatnih kućica treba krenuti prema Raduču. Kada se podvožnjakom prijeđe autocesta, nekoliko stotina metara naprijed je smjerokaz za Zir.

Ovdje treba parkirati automobil.

Najprije uspon ide makadamskom cestom 900 m (ovaj dio može se prijeći automobilom) do zaselka s nekoliko kuća. Tu skreće lijevo i lagano uzbrdo kroz šumu 960 m.

Dalje oštrije uzbrdo po kamenjaru do pod sam vrh. Uspon na prepoznatljivu stijenu, vidljivu s autoceste, dosta je oštar i osiguran je sajlama.

Vrh je označen ugrađenim malim čeličnim šiljkom.

Žig se nalazi ispod vrha. Ugrađen je u kamen.

S vrha je izuzetno zanimljiv i lijep pogled, neometan u svim smjerovima.

See more at: http://planinarenje.hr/kt/jgorja/#/p/hrvatsko/lika/zir-vrh-850m/zir

1 (4).jpg1 (16).jpg1 (21).jpgzir.jpg