• Biciklizam

  Svojim slikovitim panoramama i prirodnim ljepotama lovinački kraj postaje idealno mjesto za ljubitelje vožnje biciklom (vlastitim ili unajmljenim u rent-a-bike agenciji LiTo) kroz prirodu, a označene staze nude izbor itinerera gdje svatko može pronaći ponešto za sebe.

 • Planinarenje

  Lovinac obiluje prirodnim znamenitostima i omogućuje uživanje u različitim planinarskim doživljajima. Zaljubljenicima u planinarenje posebno je privlačno područje Parka Prirode Velebit koje prekriva gotovo polovicu površine općine i nudi niz mogućnosti uspona na prekrasne vrhove i vidikovce.

 • Aktivnosti na vodi

  Svi koji vole prirodu i brinu o njoj ovdje će se osjećati ugodno jer je cijelo područje ispunjeno čistim vodama (velikim brojem stalnih vrela, potoka i rijeka), čistim tlom te očuvanim krajolikom. Rafting.....

 • Špilje i jame

  Brojne geomorfološke zanimljivosti proizlaze iz krškog reljefa poput slikovito oblikovanih vrhova, kukova, greda, ponikvi, škrapa, krških depresija, a zanimljivi su i mnogi speleološki objekti (špilje, ponori, jame).

 • Odmor u prirodi

  Smještajni kapaciteti prostiru se cijelim krajem i namijenjeni su pojedinačnim, obiteljskim i grupnim dolascima. Posjetitelji se mogu smjestiti u hostelu ili privatnim apartmanima uživajući u domaćim proizvodima od sira, meda, rakije, janjetine i ukusnog ličkog krumpira.

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5

Sveto brdo

Sveti Rok (spomenik) - Dušice - Sveto Brdo

Autocestu Zagreb-Split treba napustiti na izlazu za Sveti Rok. Nakon prolaska naplatnih kućica treba voziti u smjeru za Sveti Rok do križanja sa starom cestom koja vodi preko prijevoja Mali Alan iz Lovinca za Obrovac. Kada se skrene na tu cestu treba je slijediti do spomenika s desne strane ove ceste. Od naplatnih kućica do ove točke treba voziti 10,9 km.

Ovaj spomenik čuva od zaborava događanja za nedavnog domovinskog rata u kojem su pobunjeni Srbi protjerali mještane iz svih zaselaka oko Svetog Roka, većinu kuća zapalili a one koji nisu napustili svoje ognjište i otišli u zbjeg, jednostavno pogubili. Ova lokacija je obilježena velikim raspelom i kamenim spomenikon na kojem su opisani spomenuti događaji. Tu treba parkirati automobil.

Od ove točke uspon vodi šumskom makadamskom cestom 6,2 km. Tu završava šuska cesta. Pri usponu treba se strogo držati šumske ceste koja je sigurna a izbjegavati kraćenja i odlaske sa nje jer postoji opasnost od mina. Dalje staza nastavlja kroz visoku bukovu šumu, dobro je markirana i ugodna za planinarenje, do križanja sa stazom koja dolazi iz smjera Malog Alana (800 m).

Ova dva smjera se dalje stapaju u jednu stazu koja vodi do visoravni Dušice i dalje do Svetog Brda. Neposredno prije ovog križanja je izvor pitke vode kojeg je izgradio Šime Baričević Lugarić.

Na betonskoj ploči ovog izvora je granitna spomen ploča koju su podigli spomenutom graditelju zahvalni potomci.

Staza koja slijedi makadamski put ima dosta rijetke a često i blijede markacije. Lako je se snalaziti jer treba slijediti šumsku cestu sve do kraja. Od te točke pa sve do vrha staza je vrlo dobro i svježe markirana i jako je jednostavna za snalaženje. Na istočnom kraju visoravni, odmah uz planinarsku stazu je izvor pitke vode. Pored izvora je i smjerokaz koji upućuje lijevo prema Stanovima Jurjevića (200-tinjak metara od smjerokaza) a desno prema planinarskom skloništu i Svetom Brdu.

Stanovi Jurjevića su u naravi jedna odnovljena stara kamena kuća i dvije novoizgrađe. Oko njih je lijepo uređen okoliš. Tu je i spomen na poginulog hrvatskog branitelja s raspelom. Na visoravni je izgrađeno i PS Dušice s kojim upravlja i održava ga HPD Vučje Bratstvo iz Zagreba.

U nastavku staza najprije vodi preko visoravni, zatim skreće u bukovu šumu i tu počinje vrlo oštar uspon na vrh. Staza najprije prolazi kroz bukovu šumu, nakon nje vodi kroz klekovinu do izlaska na kamenito-travnatu golet. Uspon dalje vodi vrlo oštro uzbrdo do izlaska na greben pa po njemu vodi do samog vrha.

Na ovoj dionici, 100-tinjak metara prije izlaska na greben, nalazi se provalija (jama) s lijeve strane staze. Treba pripaziti na nju ako se uspon izvodi u zimi pod snijegom a ista nije vidljiva niti je označena.

See more at: http://planinarenje.hr/kt/jgorja/#/p/hrvatsko/juzni-velebit/sveto-brdo-vrh/sveti-rok-spomenik-ps-dusice-sveto-brdo

 

1 (1).jpg1 (5).jpg1 (6).jpg1 (14).jpg